Dataintrång

Ni som följer mig på Facebook vet att jag har gjort bort mig ordentligt med min dator innan helgen. Jag hade köpt hem MacKeeper, som är ett allmänt hyllat och prisbelönt program för att hålla sin lilla Mac i trim.

Så fort det var nedladdat började jag beta av menyerna; virusscanning, dubblettradering etc etc. Ett moment var att ta bort gamla versioner av programvaror – trodde jag jag. Min reaktion blev att det där måste jag göra, man uppdaterar ju i stort sett varenda vecka. Det tog datorn en god stund att tugga igenom sig den här anhalten, men jag såg ju med egna ögon att väldigt många gigabyte frigjordes, och gladde mig i  mitt hjärta.

När allt var klart skulle jag kolla mailen. Men den gick inte att öppna, det blev bara ett frågetecken när jag klickade på ikonen. Jag klickade på Safari, Firefox, försökte öppna mitt fotoalum… Ingenstans kom jag in, jag kunde se dokumenten och ikonerna men inte öppna dem.

Återstod ett samtal till supporten i USA. Där konstaterade man snabbt att jag hade lyckats städa bort och radera all programvara i datorn, och att jag måste ominstallera den. Det har jag nu gjort, men väldigt många saker funkar inte ändå. Fortfarande inga mail eller foton t ex. Kan använda Word men inte Appleworks.

Så jag är glad att jag ändå har internet och en delvis brukbar burk, och i morgon kommer räddaren i nöden, en man vid namn Sonny, som har fixat datatrix åt mig förut. Jag har ju faktiskt en backup, det här blir ett gyllene tillfälle att kontrollera att den fungerar…

Share:

There are 5 comments on Dataintrång

Leave a Reply